piatok 21. júla 2017

KHL štartuje v pondelok. Viac ako tridsať slovenských hokejistov bude pri tom

Kým v minulých rokoch sa ruské kluby snažili lákať opory domov, tentoraz počítali straty reprezentantov zbornej. Z Kazane odišli bek Jevgenij Medvedev do Philadelphie, útočníci Alexander Burmistrov do Winnipegu a Kirill Petrov do New York Islanders. Z majstrovského Petrohradu zamierili Viktor Tichonov a Artěmij Panarin do Chicaga, strelec Sergej Plotnikov sa rozhodol ísť z Jaroslavli do Pittsburghu.

Ďalej sa vydali do zámoria útočníci Sergej Kalinin z Omsku (New Jersey), Vladislav Kamenev z Magnitogorsku ( Nashville) alebo Anton Slepyšev z Ufy (Edmonton). Zo zahraničných hviezd opustil KHL napríklad najlepší strelec uplynulého ročníka Steve Moses.Americký útočník sa sťahoval z Jokeritu Helsinki do Nashvillu.

Vlani sa menil pelotón 28 klubov KHL v troch prípadoch , keď z finančných dôvodov prerušili účasť Lev Praha a Spartak Moskva a kvôli dianie na Ukrajine zmizol z mapy súťaže Doneck, ktorý sa zmenil vo vojnovú zónu. Nováčikov sa stali Lada Togliatti, HK Soči a Jokerit Helsinki. Tradičné Spartak sa dokázal po roku vrátiť a nahradil Atlant Mytišči, ktorý nanovo postihol krach.

Z 32 slovenských hráčov, ktorí sú na súpiskách, ich bude 20 obliekať dres nového klubu. Nový kouč Čerepovca Václav Sýkora si do Severstalu priviedol k brankári Jakubovi Štěpánkovi beky Ondreja Nemca z CSKA Moskva a Miroslava Blaťák z Omsku.Miloš Říha starší, ktorý prevzal Slovan Bratislava, má v kádri vedľa Václava Nedorosta ďalšieho útočníka Lukáša Kašpara, ktorý hral za Chanty-Mansijsk a minulú sezónu zakončil v Karpatmi Oulu.

V ďalších štyroch kluboch sa vytvorila trojčlenná česká kolónia .Chorvátsky Medveščak Záhreb posilnili český útok Radek Smoleňák (n aposledy MODO Hockey), Tomáš Mertl (Hradec Králové) a Marek Kvapil (Čerepovec), v Jekaterinburgu doplnili gólmana Jakuba Kovářa forvard Petr Koukal (Jokerit Helsinki) a Ondřej Roman (Vítkovice).

v Omsku má center Vladimír Sobotka ako novej českej spoluhráča brankára Dominika Furch (Slavia) a beka Michala Kempneho (Kometa Brno), rovnako tak gólman Alexander Salák v Novosibirsku zadáka Vladimíra Rotha (Třinec) a útočník Tomáša Vincour, ktorý nastupoval v záložným tímu Colorada v Lake Erie v AHL.

v Diname Riga bude mať gólman Jakub Sedláček krajana po príchode beka Tomáša Kundratka z farmy Washingtonu z Hershey z nižšej AHL, ofenzívny opora Magnitogorsku Jan Kovář si zase bude môcť porozprávať v kabíne slovensky s útočníkom Tomášom Filippim (Liberec) a útočník Martin Růžička v Čeľabinsku s gólmanom Pavlom Francúzom (Litvínov).

Novo je v Chabarovsku slovenskej duo v podobe obrancu Jana Ko lářa (Vladivostok) a útočníka Tomáša Zohorny (Pardubice) a v Novokuznecku sú to gólman Filip Novotný (Sparta) s útočník Robertom Kousal (Podolsk).Celkom jedenásť hráčov z tuzemska bude v KHL debutovať. Vedľa Francúza, Furch, Novotného, ​​Kempneho, Kundratka, Rotha, Filippiho, Mertl, Romana a Tomáša Zohorny si prvýkrát otestuje súťaže tiež útočník Lukáš Radil, ktorý posilnil Spartak Moskva z Pardubíc.

V Diname Minsk zostal bek Lukáš Krajíček a útočník Jiří Novotný pokračuje v Jaroslavli, Martin Zaťovič v Togliatti a Roman Horák v Podolsk. KHL naopak opúšťa po dvoch rokoch v Petrohrade Roman Červenka, ktorý sa rozhodol rozviazať platnú zmluvu s SKA a teraz hľadá nové pôsobisko.

Ďalšie forvard Tomáš Netík zamieril zo Slovana Bratislava do Sparty, kam sa vrátil aj gólman Tomáš Pöpperle zo Soči. Útočník Petr Vrána odišiel z Kazane do Brynäs a zadák Jiří Hunkes z Togliatti do Sch wenningen.V Čerepovci skončil útočník Jan Bulis a v Dynamo Moskva obranca Filip Novák.

Nový ročník začne v pondelok Otváracia pohár medzi obhajcom Gagarinovho pohára Petrohradom a víťazom základnej časti CSKA Moskva. Skorý štart KHL umožní ruskej reprezentácii v sezóne väčší priestor na domáce majstrovstvá sveta v Moskve a Petrohrade. Na rozdiel od minulej sezóny sa súťaž preruší vo všetkých reprezentačných pauzách v novembri, decembri aj vo februári. Základná časť skončí už 18. februára a play off najneskôr 19. apríla. Šampionát sa pritom hrá až od 6. do 22. mája.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára